Fenkuł włoski

Rośliny przyprawowe

Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki to  gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Roślina zielna osiągająca wysokość do 2 m. Łodyga prosta, naga, drobno żebrowana, o silnym nalocie woskowym, rozgałęziona i ulistniona skrętolegle.. Gatunek jest bardzo zmienny, uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł, lub część zaliczanych tu taksonów wyodrębnianych jest w randze osobnych gatunków. Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie, najdalej na wschodzie sięgając Nepalu. Rozprzestrzenił się także jako gatunek zawleczony poza obszarami swojego rodzimego występowania.

Sztuka kulinarna:
Owoce. Mają słodkawy, nieco pikantny smak, porównywany do smaku anyżu lub lukrecji. Charakteryzuje je silny anyżkowy zapach. Używane są jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych. Owocami przyprawia się:
kompoty
sosy (w tym sosy słodkie, np. chutneye)
warzywa (kapusta, buraki ćwikłowe, gotowane kalafiory, brokuły i ziemniaki)
warzywa curry (kuchnia indyjska)
mięsa (zwłaszcza mięso pieczone na rożnie)
potrawy z ryb i owoców morza
sery (w kuchni włoskiej)
pieczywo (zwłaszcza w kuchni francuskiej)

Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych anyżu, napar z nasion kopru włoskiego jest popularnym napojem – np. w Niemczech.

Liście. Drobnymi, pierzastymi liśćmi przyprawia się przede wszystkim potrawy z ryb.
Zgrubiałe pochwy liściowe zachodzące na siebie i tworzące coś na kształt cebuli. Jadane na surowo w formie surówek a także w formie pieczonej i gotowanej.

Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: Owoc kopru włoskiego odmiany gorzkiej – suche rozłupnie i rozłupki odmiany vulgare zawierającej nie mniej niż 40 ml/kg olejku eterycznego, w którego skład wchodzi co najmniej 60,0% anetolu oraz 15,0% fenchonu.
Owoc kopru włoskiego odmiany słodkiej – suche rozłupnie i rozłupki odmiany dulce zawierającej nie mniej niż 20 ml/kg olejku eterycznego, w którego skład wchodzi minimum 80,0% anetolu.
Działanie
Owoce są używane jako środek wykrztuśny, dzięki zawartym w nich olejkowi eterycznemu, który pobudza błony śluzowe dróg oddechowych. Działa mlekopędnie i przeciwzapalnie.

Bywa uprawiany jako kwiatowe obramowanie rabaty. Istnieje ozdobna odmiana 'Purpurascens’ o drobno dzielonych liściach, brązowych za młodu.

Rośliny przyprawowe
Zapaliczka cuchnąca

Zapaliczka cuchnąca, zakrzewka cuchnąca, asant cuchnący, asafetyda to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje na piaszczystych i kamienistych pustyniach w północnych rejonach Indii, w Iranie i Afganistanie, niekiedy jest uprawiana w południowej Europie. W górnej części rozłożysta, do 1-1,5 m wysokości i intensywnej, niemiłej woni. Grubość łodygi dochodzi do 8 cm …

Rośliny przyprawowe
Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Występuje w całej Europie i na obszarach Azji o umiarkowanym klimacie. Rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza tym obszarem. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Bylina, występuje pospolicie przy drogach, na miedzach. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych. Roślina łatwa w uprawie, w Polsce całkowicie …

Rośliny przyprawowe
Wanilia płaskolistna

Wanilia płaskolistna to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych. Występuje w stanie dzikim w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej. Liana osiągająca 10 do 15 m długości. Wanilia jest epifitem korzystającym ze składników pokarmowych znajdujących się w obumarłych pniach i konarach drzew, które służą jej za podpory. Dawniej wanilię uprawiano …