Fenkuł włoski
- By :
- Category : Rośliny przyprawowe
- Tags: środek wykrztuśny

Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki to gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Roślina zielna osiągająca wysokość do 2 m. Łodyga prosta, naga, drobno żebrowana, o silnym nalocie woskowym, rozgałęziona i ulistniona skrętolegle.. Gatunek jest bardzo zmienny, uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł, lub część zaliczanych tu taksonów wyodrębnianych jest w randze osobnych gatunków. Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie, najdalej na wschodzie sięgając Nepalu. Rozprzestrzenił się także jako gatunek zawleczony poza obszarami swojego rodzimego występowania.
Sztuka kulinarna:
Owoce. Mają słodkawy, nieco pikantny smak, porównywany do smaku anyżu lub lukrecji. Charakteryzuje je silny anyżkowy zapach. Używane są jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych. Owocami przyprawia się:
kompoty
sosy (w tym sosy słodkie, np. chutneye)
warzywa (kapusta, buraki ćwikłowe, gotowane kalafiory, brokuły i ziemniaki)
warzywa curry (kuchnia indyjska)
mięsa (zwłaszcza mięso pieczone na rożnie)
potrawy z ryb i owoców morza
sery (w kuchni włoskiej)
pieczywo (zwłaszcza w kuchni francuskiej)
Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych anyżu, napar z nasion kopru włoskiego jest popularnym napojem – np. w Niemczech.
Liście. Drobnymi, pierzastymi liśćmi przyprawia się przede wszystkim potrawy z ryb.
Zgrubiałe pochwy liściowe zachodzące na siebie i tworzące coś na kształt cebuli. Jadane na surowo w formie surówek a także w formie pieczonej i gotowanej.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: Owoc kopru włoskiego odmiany gorzkiej – suche rozłupnie i rozłupki odmiany vulgare zawierającej nie mniej niż 40 ml/kg olejku eterycznego, w którego skład wchodzi co najmniej 60,0% anetolu oraz 15,0% fenchonu.
Owoc kopru włoskiego odmiany słodkiej – suche rozłupnie i rozłupki odmiany dulce zawierającej nie mniej niż 20 ml/kg olejku eterycznego, w którego skład wchodzi minimum 80,0% anetolu.
Działanie
Owoce są używane jako środek wykrztuśny, dzięki zawartym w nich olejkowi eterycznemu, który pobudza błony śluzowe dróg oddechowych. Działa mlekopędnie i przeciwzapalnie.
Bywa uprawiany jako kwiatowe obramowanie rabaty. Istnieje ozdobna odmiana 'Purpurascens’ o drobno dzielonych liściach, brązowych za młodu.