Kminek zwyczajny
- By :
- Category : Rośliny przyprawowe
- Tags: Owoc kminku

Kminek zwyczajny to gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych. Roślina dwuletnia. W pierwszym roku rozwija się rozeta liści podwójnie lub potrójnie pierzastych oraz gruby korzeń palowy. Roślina gromadzi w korzeniu substancje zapasowe. Łodyga wzniesiona, bruzdkowana, mocno rozgałęziona. Podłużnie żeberkowana. Liście liście rozety i dolne łodygowe są długoogonkowe, górne – bezogonkowe, podwójnie- lub potrójniepierzastodzielne, o wąskich działkach. Korzeń wykształcany w pierwszym roku wegetacji nadaje się do spożycia, może być np. gotowany i przyrządzany podobnie do korzenia marchwi.
Surowiec zielarski Owoc kminku – cała, wysuszona rozłupka, zawierająca nie mniej niż 30 ml/kg olejku kminkowego. Olejek jest przezroczystą, żółtawą cieczą o przyjemnym zapachu i lekko piekącym smaku. Działanie i zastosowanie Przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i laktację, działa bakteriobójczo.
Roślina przyprawowa:
Nasiona, o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku, stanowią przyprawę do:
sałatek, past;
kapusty, pieczonych jabłek i sera;
potraw smażonych lub zawierających dużą ilość tłuszczu: kotletów zbożowych, omletów;
wypieków: chleba, paluszków i pasztecików;
zup: grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku.
składnik wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski- Owoc kminku – cała, wysuszona rozłupka, zawierająca nie mniej niż 30 ml/kg olejku kminkowego. Olejek jest przezroczystą, żółtawą cieczą o przyjemnym zapachu i lekko piekącym smaku.
Działanie i zastosowanie – Przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i laktację, działa bakteriobójczo.