Rośliny przyprawowe, to rośliny i ich części (korzenie, kłącza, cebule, kora, kwiaty, owoce, nasiona) w stanie świeżym, wysuszonym lub po obróbce mechanicznej, stosowane jako
przyprawy.

Rośliny przyprawowe spis:

A
Aframon
Alpinia galgant
Alpinia lekarska

B
Badian właściwy
Bazylia amerykańska
Bazylia cytrynowa
Bazylia eugenolowa
Bazylia pospolita
Bergera koenigii
Biedrzeniec anyż
Borówka brusznica
Buchanania lanzan
Bylica draganek
Bylica piołun
Bylica pospolita

C
Cebula cukrowa
Cebula zwyczajna
Cebula zwyczajna Red Baron
Chrzan pospolity
Cynamonowiec cejloński
Cynamonowiec wonny
Czapetka pachnąca
Czarnuszka polna
Czarnuszka siewna
Cząber ogrodowy
Czosnek askaloński
Czosnek dęty
Czosnek pospolity
Czosnek wonny

E
Eryngium foetidum
Etlingera wyniosła

F
Fenkuł włoski

G
Garcinia indica
Gorczyca biała
Gorczyca polna

I
Imbir lekarski

J
Jałowiec pospolity

K
Kaempferia galanga
Kakaowiec właściwy
Kapary cierniste
Kapusta czarna
Kapusta sitowata
Kardamon malabarski
Kmin rzymski
Kminek zwyczajny
Kolendra siewna
Koper ogrodowy
Korzennik lekarski
Korzybiel biały

L
Lebiodka majeranek
Lebiodka pospolita
Lubczyk ogrodowy

M
Macierzanka tymianek
Macierzanka zwyczajna
Marchew czarna
Melisa lekarska
Mięta nadwodna
Mięta pieprzowa
Mięta zielona
Mikołajek kreteński
Muszkatołowiec korzenny

N
Nanercz zachodni

O
Ogórecznik lekarski
Ostryż cytwarowy
Ostryż długi

P
Pandan amarylkolistny
Persicaria odorata
Pieprz długi
Pietruszka zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna

R
Rozmaryn lekarski

S
Schinus peruwiański
Stevia rebaudiana
Szafran uprawny
Szałwia lekarska

T
Tonkowiec wonny

W
Wanilia płaskolistna
Wrotycz pospolity

Z
Zapaliczka cuchnąca